Ком'ятське апетитне: тефтелі в томатному соусі


В мене залишався фарш від голубців і я, за маминою порадою, приготувала з нього "Ком'ятське апетитне" - тефтелі кульки з фаршу і рису під томатно-сметанним соусом. Не знаю, на скільки автентичною у мене вийшла ця страва - сподіваюся, що як рецепт читатиме хтось із жителів чи вихідців села Великі Ком'яти Виноградівського району, то допишуть мені у коменти, що до чого і чи є така в Ком'ятах страва взагалі:). 

На 300 г фаршу знадобилося рівно 1 л томатно-сметанного соусу - щоб соус покрив кульки майже повністю. Рецепт фаршу можна подивитися в голубцях. Страва вийшла дуже смачна.

Отже, 300 г фаршу я змішала з одним сирим яйцем, сформувала кульки діаметром 2-2,5 см і виклала їх у замащену олією форму для випічки з високими бортами (діаметром 28 см). Оскільки рис у кульках під час приготування активно вбирає соус, кульки ростуть в об'ємі, тому у форму їх потрібно розкладати не тісно.

Як готувати томатно-сметанний соус: крок за кроком
Трохи більше (десь на півсантиметра) ніж половина склянки протертих помідорів (склянка на 200 г)
250 г сметани
2 зубчики часнику
1 ст ложка борошна
Сіль, цукор, чорний перець за смаком
2 ст ложки олії
600 г води
перчик чілі

1. На олії обсмажуємо розчавлений пласким боком ножа посічений часник і перчик чілі до впевненого часничного аромату.
2. Додаємо протерті помідори, трохи проварюємо їх (секунд тридцять) розмішуючи, і підливаємо 1,5 склянки (300 г) води. Доводимо до кипіння, заправляємо сіллю, цукром, чорним перцем і знімаємо з вогню.
3. Сметану змішуємо з 1 ст ложкою борошна і розтираємо, щоб не залишилося грудок. Підливаємо решту води (300 г), розмішуємо до однорідності і вливаємо у томатний соус.
4. Все разом добре розмішуємо, доводимо до кипіння і ще киплячим заливаємо кульки (щоб яйце у фарші схопилося).
5. Поміщаємо в заздалегідь розігріту духову шафу і запікаємо перші хвилин 20 при температурі 180, потім при 170. Час від часу ложкою беремо соус і поливаємо наші кульки зверху.

Тривалість запікання залежить від сорту рису. Через годину варто одну кульку вибрати, визначити ступінь її готовності і вже далі запікати, кому скільки треба. У мене рис доходив 1 годину 15 хвилин.


жерело:http://www.kolyba.org.ua/garjachi-stravi/stravi-z-mjasa/15793-komjatske-apetitne-tefteli-v-tomatnomu-sousi

Related Posts
Previous
« Prev Post
Всі права захищені. На платформі Blogger.