Кілька варіантів як приготувати яловиче серце і в яких стравах його можна використовувати.
Для приготування різних страв, в основному, яловиче серце необхідно попередньо відварити: салати або тушковане яловиче серце з овочами. З сирого серця можна приготувати соковиті і смачні котлети.
Скільки часу і як смачно зварити яловиче серце: вибираємо каструлю, бажано вузьку і високу, наливаємо в неї 3-4 літри води (залежно від розміру серця) і ставимо на вогонь. Коли вода закипить, кладемо в неї серце і чекаємо чергового закипання, видаляючи шумівкою піну. Потім ставимо вогонь на мінімум і варимо яловиче серце під кришкою 2,5 години. За пів години до закінчення варіння, додаємо за смаком сіль, кілька горошин чорного перцю і декілька лаврових листочків. Потім вогонь вимикаємо і залишаємо серце в бульйоні до повного охолодження, так воно залишиться соковитим і ароматним.
Коли вміст каструлі повністю охолоне, дістаємо серце і зрізаємо несмачний жир, а м'ясо використовуємо за призначенням: тушкуємо з овочами, готовимо салати, бутерброди або просто подаємо як м'ясну нарізку. З бульйону можна зварити суп або борщ.
Салат з яловичого серця
500 грам вареного яловичого серця
1-2 болгарських солодких перця
2-3 свіжих помідори
маленька цибулина (бажано червона)
150 грам сиру твердого
Соус для заправки:
100 мл натурального йогурту
по чайній ложці гірчиці і соку лимона
сіль, мелений чорний перець за смаком
Приготування: серце, перець, цибулю, помідори дрібно нарізаємо, сир натираємо на тертці, змішуємо і заправляємо соусом. Для соусу змішуємо всі інгредієнти. За бажанням, цей салат можна просто заправити майонезом.
Тушковане яловиче серце з овочами
500 грам вареного серця
морква
цибулина
1-2 свіжих помідора
перець мелений, сіль
масло рослинне і вершкове
зелень
Приготування: у сковороді нагріваємо приблизно рівну кількість олії і вершкового масла. Викладаємо нарізане серце, цибулю, крупно натерту моркву і готуємо хвилин 10-15, помішуючи. Потім додаємо часточки помідора, солі, перцю за смаком і смажимо ще хвилин 10, помішуючи. В кінці приготування додаємо свіжу зелень. За бажанням, в це блюдо, одночасно з помідором, можна додати і болгарського перцю.
Котлети з яловичого серця
І ще одне вдале застосування яловичого серця - це котлети. Готуємо їх традиційно, як зі звичайного м'яса: прокручуємо сире серце через м'ясорубку одночасно з цибулею, шматочком замоченого хліба. Отриманий фарш солимо, перчимо, додаємо сире яйце і добре перемішуємо до однорідності. Формуємо і смажимо котлетки з яловичого серця як звичайно.
Потім в посуд з котлетами додаємо обсмажену цибулю з морквою, наливаємо води, щоб майже покрила котлети, солимо за смаком і тушкуємо хвилин 40. За 5 хвилин до готовності трохи перчимо меленим перцем, додаємо лавровий листок. В результаті отримуємо смачні, соковиті котлети в підливі, які можна подати з улюбленим гарніром.
Ось як просто приготувати яловиче серце і отримати недорогі, смачні страви до обіду або вечері.