В кухнях країн Магрибу досить часто готують в одній каструлі або тажині і м'ясо, і овочі, бобові, яйця. Родзинка цієї страви - приправа рас ель ханут, саме вона надає фрикаделькам такий багатий аромат. У повній версії цієї приправи може бути змішано до 50 різних спецій
Обов'язкові спеції в суміші рас ель ханут - це гвоздика, імбир, коріандр, кориця, зіра, мускатний горіх і гострий перець,
Що потрібно:
- 300 г фаршу з баранини;
- 800 р консервованих шматочків помідорів у власному соку;
- 400 р консервованого гороху нут або дрібної білої квасолі;
- 5 яєць;
- 1 середній цукіні;
- 1 середня цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- великий пучок кінзи;
- 50 г сухарів з білого хліба;
- 1/2 ч. л. меленої кориці;
- 2 ч. л. меду;
- 1 ч. л. суміші спецій рас ель ханут;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- сіль, мелений чорний перець.
Що робити:
1. Очистіть цибулю і наріжте маленькими кубиками. Розігрійте велику сковороду з високими бортиками і обсмажте цибулю на середньому вогні в 1 ст. л. оливкової олії до м'якості, потім остудіть.
2. Змішайте цибулю з сухарями і пропустіть через м'ясорубку, додайте до баранячого фаршу. Туди ж покладіть 1 яйце, корицю, 1/2 ч. л. солі і добре поперчіть. Ретельно вимісити фарш і злегка відбийте його, піднімаючи над мискою і кидаючи. Вимішаний фарш покладіть в миску, затягнути харчовою плівкою і залиште на 15 хв.
3. Мокрими руками сформуйте з фаршу 24 фрикадельки розміром з волоський горіх.
4. Налийте в сковороду масло, що залишилося і швидко обсмажте фрикадельки з усіх боків невеликими партіями. Готові фрикадельки перекладайте на тарілку і зберігайте в теплі.
5. Очистіть часник, роздушіть ножем і порубаєте. Цукіні наріжте кружальцями завтовшки 5 мм. Кінзу порубаєте. Додайте часник в сковороду і смажте 3 хвилини, потім додайте цукіні і смажте по 2 хв. з кожного боку. Додайте помідори разом з соком, додайте мед і приправу рас ель ханут, половину кінзи і 1,5-2 склянки води. Перемішайте і тушкуйте до м'якості, 10 хв.
6. Додайте в сковороду нут і фрикадельки, акуратно перемішайте і доведіть до кипіння. Зробіть 4 заглиблення в соусі і розбийте в них по одному яйцю. Накрийте сковороду кришкою і готуйте 4-8 хв. на слабкому вогні, поки білки не побіліють, а жовтки злегка не загуснуть. Зніміть фрикадельки з вогню, посипте блюдо кінзою, що залишилась, і подавайте на стіл прямо в сковороді. Не забудьте про свіжі коржики або м'який хліб: їх так смачно вмочати в отриманий соус!