Ожина – лікувальні властивості




Кущі з темно-синіми плодами зустрічаються майже на всій території України. Ожина, солодко-кисла ягода, що має безліч корисних і лікувальних властивостей, буває на кухні будь-якої господині. Ожина може стати прикрасою торта, начинкою для пирога, основою для компотів, морсів, киселів і інш
 Ожинний чай, свіжі ягоди, сиропи і настоянки, відвари листя і гілок ожини допомагають у лікуванні та профілактики захворювань організму.

Користь ожин


Ожина малокалорійні: в 100 гр. ожини міститься 43 ккал. Чим корисна ожина? Вона містить велику кількість біофлавоноїдів, що діють в якості антиоксидантів. Ожина широко застосовується в народній медицині і позитивно впливає на здоров’я людини в сукупності з іншими травами. Листя і ягоди ожини надають лікувальну дію на всі органи. Ожина має в’язку, ранозагоювальну, протигнильну дією, має протизапальну дію, зміцнює стінки судин і посилює дію вітаміну С, так необхідного для імунної системи людини. Ожина, як жарознижувальний засіб, сприятливо діє при гострих респіраторних захворюваннях і пневмонії.


Користь ожини .Ожинний сік показаний для лікування трахеїту, бронхіту, ангіни. Ягоди ожини вживаються при недокрів’ї, гінекологічних захворюваннях, захворюваннях серця і судин, колітах, дизентерії, циститі.

Свіжі ягоди ожини містять вітамін А, В, С, Е, К, РР, кальцій, калій, марганець, магній, фосфор, натрій, цинк, залізо, мідь, органічні кислоти, аскорбінову кислоту, глюкозу, сахарозу, фруктозу, тіамін і каротин .

Користі від ожини навіть більше, ніж від ягід малини. Ожина містить в собі величезну кількість фенольних сполук, які мають протизапальну дію. Сприяє зміцненню судин. У ягодах ожини велика кількість яблучної кислоти, велика кількість дубильних, азотистих, мінеральних речовин. У медицині використовуються листя ожини, ягоди, стебла і коріння. Ожина має захисні для організму властивості, завдяки флавонолам, антоціанам, лейкоантоціанам і катехінам, що містяться в ягодах ожини, а регулярне вживання ягід і настою з листя і коріння ожини здатне зупинити поширення ракових клітин. Ожина має лікувальний ефект при ГРЗ і пневмонії.

Лікувальні властивості ожини


Ягоди ожини небажано вживати у великих кількостях особам із захворюваннями шлунка, нирок і тонкого кишечника. Замість плодів ожини краще пити ожиновий сік.


Ожина дуже корисна для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. Недостиглі ягоди ожини дають закріплюючий ефект, а перестиглі навпаки — легкий послаблюючий. Свіжі плоди ожини або настої з її листя показані при циститі і проблеми з нирками. Пектин, що входить до складу ожини, здатний виводити з організму людини солі важких металів і радіоактивний стронцій. Настоянка з ожини має потогінну властивість, використовується при розладах нервової системи і серцевих захворюваннях. Ожина допомагає при безсонні, атеросклерозі, розладах органів травлення, в клімактеричний період у жінок. Ожина корисна всьому організму.

Лікувальні властивості ожини


Ожинний сік допомагає втамувати спрагу при лихоманці, а настій з листя ожини корисний при стоматиті і багатьох захворювань ясен (у вигляді полоскань). Відвар з коренів ожини — прекрасний сечогінний засіб, що використовується з давніх часів.

Лікувальні властивості ожини широко відомі: листя використовують у вигляді відвару, готують настоянки з ожини. Цими засобами лікують гастрит, ревматизм, запалення в нирках і сечовому міхурі. Також настій з ожини допомагає при простудних захворюваннях і запаленні ротової порожнини. Вживання ожини рекомендуються при діабеті, оскільки чай з завареними листям ожини покращує обмін речовин. Ожина входить до складу багатьох протидіабетичних чаїв. А ще ожина відмінний кровоочисний і протиглисний засіб. Настій з ожинових листя застосовують як компреси, примочки. Він сприяє очищенню і швидкому загоєнню ран. Бактерицидні властивості листя ожини пов’язані з наявністю в їх складі особливих речовин — фітонцидів.

Свіже листя ожини накладають на лишаї і застарілі виразки на ногах. Корисний настій з листя ожини при трофічних виразках і ранах, що довго не загоюються. Лікування ожиною можна проводити при захворюваннях кишечника, харчових отруєннях, хворобах шлунку і легенів. Ожина допомагає при ангіні та тонзиліті, при стоматиті, фарингіті, асциті, сечокам’яній хворобі та інших захворюваннях в якості лікування та їх профілактики


джерело:http://likarski-roslini.net.ua/ozhina-likuvalni-vlastivosti/

Related Posts
Previous
« Prev Post
Всі права захищені. На платформі Blogger.