нгредієнти на 4-4,5 л. води:
свиняча ніжка (ратиця / коліно і вище) - 1 кг
яловича ніжка - 1 кг
цибуля - 250 г
морква - 250 г
корінь петрушки - 100 г
часник - 2-3 зубчики
лавровий лист - 2-3 шт.
духмяний перець горошком - 4-5 шт.
сіль, чорний мелений перець за - смаком
Холодець. Інгредієнти.
Приготування холодцю.
Готується ця смачна і ситна страва довго, але зовсім нескладно. Для того, щоб холодець гарантовано застиг без додавання желатину, його, як правило, варять на свинячих ніжках. Брати можна як частину ніжки з ратицями, так і верхню частину від коліна. Для кращого смаку до свинячих ніжок додають м’ясо (обов’зково на кісточці) курятини, яловичини, кролятини та ін. Сьогодні я пропоную наш улюблений рецепт холодцю зі свинини і яловичини. Подають холодець з бурячками з хроном, гірчицею чи соусом “Хрін зі сметаною”.
Замочене м’ясо.
М’ясо добре помити і замочити в холодній воді на 2-3 год. Потім ще раз його промити, залити холодною водою і на великому вогні швидко довести до кипіння. Як тільки вода закипить (важливо не прогавити цей момент), вогонь зменшити, зібрати піну і варити м’ясо на дуже малому вогні (так, щоб бульйон навіть не кипів, а злегка томився) 7-9 год., поки м’ясо не буде легко відділятися від кісток.
Якщо бульйон варити при більшому кипінні він помутніє.
Додаємо овочі до холодцю.
Приблизно за 2 год. до кінця приготування бульйону, покласти в нього очищені цибулю (її можна надрізати навхрест), коріння петрушки і моркви.
Додаємо спеції до холодцю.
За 20 хв. до кінця приготування до бульйону додати лавровий лист і духмяний перець. Потім з каструлі вийняти моркву і м’ясо з кістками, а бульйон процідити через дрібне сито.
Шматки м’яса.
Через 5-10 хв. з поверхні бульйону зняти жир, а м’ясо порвати руками або порізати ножем на невеликі шматки. Також довільними шматками порізати моркву
Додаємо дрібно нарізаний часник, сіль перець.
Проціджений бульйон довести до кипіння, зменшити вогонь, додати дрібно порізаний або вичавлений через часникодавку часник, поперчити, посолити з невеликим “запасом” (оскільки м’ясо і морква не солені) і дати покипіти 1 хв.
Викладаємо в тарілки м’ясо і порізану моркву.
В тарілки рівномірно викласти м’ясо з морквою …
Заливаємо холодець.
Холодець готовий.
джерело: