Інгредієнти:
Капуста - 1 голова,
Рис - 1 склянка,
Фарш зі свинини - приблизно 1 кг,
Морква - 4 шт.,
Цибуля - 1 шт.,
Сіль і перець.
Рослинна олія для смаження овочів.
Для соусу:
Сметана або вершки - 150 г,
Вода - до 1,5 л,
Помідори - 3 шт.,
Соєвий соус - 3 ст. л.,
Можна домашній томатний сік або заморожені томати - за смаком,
Сіль і перець.
Спосіб приготування:
Ставимо на вогонь велику каструлю з водою. Води наливають стільки, скільки необхідно, щоб зварилася головка капусти, але при цьому вода не вилилася. Відокремити качан від головки капусти.
1. Тепер опускаємо капусту в каструлю з водою, надрізаним качаном вниз і даємо покипіти приблизно 10 хвилин.
2.Після перевернемо голівку і даємо попариться з іншого боку ті ж 10 хвилин. Далі пробуємо виделкою знімати з капустини окремі листя у напрямку від кочережки вгору. Якщо не виходить - даємо ще варитися до тих пір, поки листя не стануть м'якими і не будуть легко зніматися.
3.Коли всі листя зняті займемося фаршем. Спочатку необхідно пропустити через м'ясорубку м'ясо і приготувати фарш.
4.У фарш додаємо яйце, добре перемішуємо і вибиваємо. Далі додаємо сіль і перець. Розраховуйте на те, що будете додавати ще рис і моркву, тому соліть і перчіть відповідно. Далі чистимо і натираємо на крупній тертці моркву. Чистимо і ріжемо дрібними кубиками цибулю. Протушкувати на сковороді цибулю з морквою. Після того як овочі будуть готові, половину слід використовувати для фаршу, а другу залишити для пересипання шарів голубців.
5.Тепер промиваємо склянку рису під холодною проточною водою. Час з'єднати всі складові фаршу. А саме: половину моркви з цибулею, м'ясний фарш і рис.
6.Після чого необхідно все ретельно перемішати і спробувати достатньо у фарші солі і перцю. Далі з кожного капустяного листа зріжте жорсткі серцевини і приготуйте для голубців.
7.Кладемо лист на дошку, всередину кладемо фарш, приблизно 1 столову ложку.
8.Тепер накриваємо фарш листом, загортаючи його в трубочку.
9.Беремо велику каструлю з товстим дном і на дно укладаємо щільні серцевини листя, які напередодні зрізали. Це необхідно щоб голубці не підгоріли.
10.Поверх щільно укладаємо перший шар голубців.
11.Після голубці необхідно посипати цибулею і морквою, які ми завбачливо залишили заздалегідь. Так робимо з усіма рештою голубцями і овочами.
12.Тепер ставимо на вогонь сковорідку, в якій смажили овочі і наливаємо в неї окріп з чайника. Далі додамо у воду сметану або вершки і все перемішаємо щоб вершки розійшлися. Потім додаємо соєвий соус. Залийте помідори окропом. Через п'ять хвилин знімемо з них шкірку. Тепер ріжемо помідори кубиками і відправляємо на сковорідку. Якщо є, можна використовувати домашні заготовки типу соку або заморожених томатів.
13.Дайте соусу добре покипіти - тепер посоліть і поперчіть за смаком. Коли соус приготується просто залийте ним голубці так, щоб каструля не була переповненою. До країв повинно бути не менше 3-4 см. В іншому випадку голубці почнуть віддавати сік і зайва рідина через деякий час стане просто переливатися і бризкати з каструлі.
14.Дайте голубцям закипіти і зменшіть вогонь. Після чого голубці слід готувати не менше 40 хвилин на маленькому вогні. Час приготування багато в чому залежить від вибраного Вами сорти рису, тому через 40 хвилин вийміть один голубець і спробуйте рис. Коли рис готовий, можна вимкнути вогонь.
Смачного!