Недавно зустрічала подругу в аеропорту. Очікування прибулих – завжди якесь особливе, хвилююче, слізливо-радісна подія. Серед інших я помітила молоду дівчину. Вона тримала в руках невелику коробку і кави. Час був ранковий, кави по виходу з літака як не можна до речі, подумала я. Кортіло дізнатися, що ж в коробці. Благо, молодий чоловік (якого, як виявилося, зустрічала дівчина) не тільки дуже скучив за коханою, а й по їстівного теж. Він дістав з коробочки чудесний маффин – пухнастий, соковитий, і заходився наминати, захлинаючись кави та враженнями, які поспішав повідати своїй супутниці. Я з журливістю проводила мафіни і вирішила, що сьогодні ж напечу цілу купу таких же. Свіжі ягоди чорниці у мене ще залишилися (недавно я готувала оладки з Черничко), хоча сюди відмінно підійдуть і заморожені. А випікаються мафіни всього 15 хвилин! Дерзайте!
Для приготування чорничних маффинов (8-9 штук) знадобиться:
мука – 1 стакан
сіль – 1/2 чайної ложки
розпушувач – 1 чайна ложка
яйце – 1 шт.
молоко – 70 мл.
цедра лимона – 1/2 чайної ложки
чорниця (свіжа або морожена) – 3-4 столових ложки
масло вершкове – 2 столові ложки
цукор тростинний (можна і звичайний) – 4 столові ложки
ванілін – на кінчику ложки
Знадобляться також формочки для маффінів і манжети або силіконові форми (в які манжети вставляти не треба).
Фото: Чорничні маффіни
Отже, візьмемося за справу. Спочатку в мисці змішаємо всі рідкі-м'які інгредієнти. А значить, молоко, яйце і вершкове масло. Масло, безумовно, краще заздалегідь витягнути з холодильника, щоб воно не було твердим. Перемішувати зазначені інгредієнти можете, використовуючи міксер. Потім в суміш додайте промиті і просушені паперовим рушником ягоди чорниці. Якщо використовуєте морожену чорницю, попередньо разморозьте її та злийте зайву рідину. Акуратно перемішайте ягоди з вершковою масою віночком або ложкою.
Фото: Чорничні маффіни
В іншій мисці перемішайте всі сухі інгредієнти: борошно, сіль, розпушувач, цукор і лимонну цедру. Потім введіть їх в рідку масу з чорницями. Акуратно перемішуйте до утворення однорідної маси. Ягідки лопнуть (не всі, сподіваюся), але колір маффинов від цього тільки виграє.
Фото: Чорничні маффіни
Готове тісто для маффінів викладіть в силіконові формочки або в манжетікі, які ви предвартельно вклали у форми для мафінів. Формочки повинні бути заповнені тестом на 2/3. Мафіни виростуть!
Випікати маффіни треба в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 15 хвилин. Вони підростуть, стануть золотистими і можуть лопнути зверху. Готові чорничні маффіни злегка охолодіть в формочках, потім виберіть і насолоджуйтеся.
Фото: Чорничні маффіни
Можна присипати їх цукровою пудрою або залити глазур'ю з шоколаду, наприклад.
Приємного апетиту!