Витрати продуктів на одну порцію:
для тіста:
- - борошно кукурудзяне: 20 г;
- - борошно пшеничне: 40 г;
- - вода: 15 г;
- - сіль: 1 г;
- - цукор: 2 г;
- - яйце: 20 г.
- для начинки:
- - свіжий сир: 95 г;
- - цукор: 10 г.;
- - яйце: 15 г.
- для заправки:
- - масло вершкове: 5 г;
- - сметана: 30 г. Приготування:
1. Яйце збити в однорідну масу, відважити 20 г. До 20 г яйця додати: теплу воду, сіль, борошно кукурудзяне та пшеничне, замісити тісто. Тісту дають вистоятись 25—30 хвилин.
2. Приготувати начинку: сир перетерти крізь сито, додати масло, цукор, яйце, вимішати.
3. Вареники можна ліпити 2-ма способами:
1 традиційний: Розкачати тісто шаром завтовшки 1,5—2 мм, витиснути кружечки склянкою, діаметр якої 5 см. Рештки тіста, яке залишилось вимішують, скручують валок, розрізають його на частини, кожну частинку розвалковують. Начинку рівномірно розприділяють на всі варениці та ліплять вареники. З цієї порції виходить 18 маленьких вареників.
2 від автора книги: Тісто розкачують шаром завтовшки 1,5—2 мм, кладуть на нього кульки фаршу з свіжого сиру й прикривають краєм тіста. Верхній шар тіста притискують руками до нижнього навколо кожної кульки і вирізають вареники металічною виїмкою.
4. Підготовлені вареники варять 15 хв. у підсоленій воді (1 л. води 1 ч.л. солі). Зварені вареники вибирають шумівкою у друшляк для стікання води і перекладають у каструлю з розтопленим вершковим маслом.
5. Подаючи на стіл, вареники поливають сметаною.