Сонячна полуниця: як заготувати смачні десерти на зиму



Полуниця – королева десертів і улюблена ягода дорослих та дітей!  Але, крім того, що вона дуже смачна і має чимало корисних властивостей, полуниця відіграє важливу роль і в кулінарії. Влітку усіма цими перевагами сонячної ягоди ми користуємося сповна! Але, на жаль, сезон полуниці не такий довгий, як цього нам хотілося б. То як зберегти корисні властивості полуниці на довгий час? У цьому допоможе консервування та заморожування.






 12 цікавих фактів про полуницю

Існує багато рецептів заготовок полуниці, які допоможуть насолоджуватися всю зиму неповторним смаком цієї дивовижної ягоди. Ці десерти будуть джерелом вітамінів і мінеральних солей в холодні зимові дні, а варення буде дуже до речі при застуді.




Заморожування полуниці на зиму – один з найкращих і найлегших способів збереження її корисних властивостей і неповторного аромату. Є декілька видів заморожування ягід.

Сухе заморожування цілих ягід полуниці


Якщо немає часу, але хочеться взимку поласувати ягідками, швидко прикрасити десерт, то підійде сухе заморожування цілих ягід.  Ягоди середнього розміру, чисті і обов’язково тільки сухі розкласти на піднос, харчову плівку і т.д. в один шар і помістіть в морозильну камеру на 1.5-2 години. Замерзлі тверді ягоди пересипати в пакет. Потрібно видавити з нього все повітря, туго зав’язати і зберігати у морозильній камері для ягід і овочів.



10 корисних порад, як заморожувати продукти



Заморожування полуниць із з цукром

Для заморозки полуниць із цукром підійде будь-яка полуниця, тільки не гнила. Можна красиву полуничку без хвостиків укласти в тару і пересипати цукром. Дати можливість цукру трішки розчинитися. Закрити щільно кришкою і поставити в морозильну камеру. Взимку отримаєте солодкі ягідки, якими можна прикрасити морозиво, шампанське або їсти просто так. Солодкий запашний сік можна додати в коктейль, чай.




Варення з полуниці



ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 кг стиглої полуниці
  • 300 мл води
  • 1,2 кг цукру

ПРИГОТУВАННЯ
Закип’ятити воду, поступово всипати цукор. Після цього зварити сироп – досить густий і в’язкий.
Ягоди полуниці почистити, перебрати і промити. Зачекати поки стече вода і залити звареним цукровим сиропом. Накрити посудину з полуницею рушником і залишити їх на 4 години, щоб ягоди пустили сік. Потім поставити полуницю в сиропі на вогонь і довести до кипіння, після чого зменшити вогонь. Так варити, постійно помішуючи, півгодини.
Потім зняти і дати йому настоятися впродовж 2-х годин. Знову поставити на вогонь і після закипання варити знову ж півгодини, помішуючи.
Гаряче варення розлити у стерилізовані банки і закатати кришками. Таке варення виходить дуже густим, смачним і ароматним


Полуниця у власному соку




ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 кг полуниці
  • 250 г цукру


ПРИГОТУВАННЯ

З 1 кг ягід виходить 2 баночки заготовки з полуниці по 0,5 л.

Охолодити. Ягоди полуниці очистити, добре промити в холодній кип’яченій воді. Покласти ягоди в емальований (мідний) посуд і засипати цукром. Через 8-10 годин з плодів виділиться сік і покриє ягоди.
Помити банки з содою і простерилізувати їх у будь-який спосіб. Викласти полуницю в стерильні банки 0,5 л і залити соком, що виділився. Накрити кришками, стерилізувати протягом 10 хвилин на повільному вогні, після того, як вода закипить.
Закатати заготовки з полуниці закаточним ключем.

Желе з полуниці на зиму



ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 кг полуниці
  • 1,5 кг цукру
  • 1,5 ч.л. лимонної кислоти


ПРИГОТУВАННЯ
Ягоди необхідно перебрати, відділивши їх від плодоніжок, і добре промити. Далі потрібно дочекатися, щоб ягоди виділили сік, для чого їх засипають половиною цукру і залишають на деякий час. Після того як сік з’явиться, в тару з полуницею висипається цукор, що залишився, і все це відправляється на плиту, де доводиться до кипіння. Все це необхідно, постійно помішуючи, варити ще протягом 15 хвилин.
Далі слід приготувати розчин лимонної кислоти, для чого її розводять в гарячому сиропі і лише після цього виливають у підготовлюване желе. Все це потрібно проварити ще протягом 5 хвилин, не забуваючи постійно помішувати.
Після цього желе розливається в банки, попередньо стерилізовані, і закатати. До повного охолодження банки повинні знаходитися догори дном, а потім їх потрібно прибрати в прохолодне місце.


Компот з полуниці




ІНГРЕДІЄНТИ

  • Для цукрового сиропу на 1 л води :
  •  200-500 г цукру
  • 1 кг ягід полуниці


ПРИГОТУВАННЯ
Підготовлені ягоди обдати окропом і укласти в банки по плічка. Киплячим цукровим сиропом залити ягоди в банках.
Через 5-7 хвилин сироп злити, довести до кипіння і знову заповнити ним банки так, щоб він злегка пролився через краї горлечка.
Відразу ж закатати банки кришками і перевернути догори дном і залишити до повного охолодження.


Полуничний конфітюр



Конфітюр можна вважати різновидом джему. Це желеподібний продукт, в якому рівномірно розподілені шматочки ягід, фруктів або навіть овочів.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 кг добірної полуниці
  • 0,5 кг цукру
  • 3 ст. л. сухого желатину
  • 4 ст. л. лікеру – для того, щоб надати легкий відтінок солодкого смаку


ПРИГОТУВАННЯ
Вибрати тверді цілі ягоди полуниці, їх помити і очистити від плодоніжки. Велику полуницю порізати навпіл, дрібну залишити цілою. Покласти ягоди в каструлю і засипати желатином і цукром.
Поставити усе в холодильника добу ( або на ніч), час від часу перемішуючи. Варити полуничну охолоджену масу потрібно швидко.
Поставити посуд з ягодами на вогонь і варити до кипіння, не більше 4 хв. Після чого додати трохи лікеру і добре перемішати.
Ще гарячим розливаємо конфітюр у банки і закатуємо. Зберігається  получиний конфітюр  у холодильнику. Такі ягідні ласощі дуже смачно їсти з круасаном і чашкою кави. Кращого сніданку і не придумати.

Полуниця у власному соку



ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 кг полуниці
  • 250 г цукру


ПРИГОТУВАННЯ
Ягоди добре промити в холодній кип’яченій воді. Перебрати, покласти в емальований посуд і засипати цукром.
Через 8-10 год. (коли виділиться сік і покриє полуницю) викласти її у стерильні півлітрові банки і залити соком.
Накрити кришкою, стерилізувати 10 хв. і закатати.


Якщо вам посмакували наші поради щодо заготівлі ароматної полуниці на зиму, будь ласка поділіться вашими враженнями, а можливо, і власними рецептами в коментарях.\


джерело


Related Posts
Previous
« Prev Post
Всі права захищені. На платформі Blogger.