На що виростуть ціни навесні


У січні-лютому крім долара в Україні майже нічого не дорожчало. Перший ціновий сюрприз уряд підготував нам ще два місяці тому. З 1-го березня діють нові акцизи на найшкідливіше: алкоголь і тютюн.



"Якщо пляшка горілки коштувала близько 55 грн, то після підвищення акцизів її вартість буде близько 80 грн. Тобто в середньому ціни на міцний алкоголь зростуть від 37% до 45%", – пояснює аналітик товарних ринків Олександр Соколов. Акциз на слабоалкогольні напої теж не відстає: він підскочить в 4 рази. Виходить, саме час припиняти пити всяку хімію, радять журналісти програми "Ранок з Україною" на каналі "Україна".

Любителям пива теж не все стане по кишені. "Пиво теж подорожчає на 1-2 гривні. Відповідно, це теж призведе до зниження споживання пива в нашій країні", – вважає директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Що до сигарет, то в березні ви навряд чи знайдете пачку дешевше 17 грн. Так що краще кидайте.

Кинути їсти овочі навряд чи вийде. Але недорогих запасів в Україні все менше і менше. "Лідерами подорожчання залишаться овочі. З тієї простої причини, що закінчується зима. Сховищ у нас не вистачає – відповідно, стан овочів буде достатньо поганий. Тому якщо ми говоримо про овочі хорошої якості, то вони будуть дорожчати, їх залишається все менше", – говорить Дорошенко.

До нового врожаю тепличні та імпортні огірки з помідорами додадуть у ціні гривню, а то і всі 5 за кілограм. "Швидше за все, якщо ціни і будуть рости, то в межах 5-7%, не більше. І то дивлячись на які види продуктів. Тобто на картоплю ми не спостерігатимемо різкого підвищення цін. Але при цьому можуть зрости ціни на цибулю і моркву", – прогнозує аналітик товарних ринків Олександр Соколов.

Зате з м'ясом все в порядку. Ми настільки мало стали його купувати, що продавці заморозили ціни. Свинина, яловичина, курятина доступнішим не стануть, але і не подорожчають.

Чого не скажеш про український "продукт №1" – гречку. "30-32 грн, а в наступному місяці це буде 34-35 грн. Гречка буде продовжувати дорожчати. У нас дефіцит гречки, насправді, на внутрішньому ринку – 25%. Я молюся за те, щоб хоч хтось ввіз велику партію гречки", – говорить директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Але чому б замість гречки не взяти рис, який і так зараз стоїть гривень 17 за кілограм і дорожчати не буде? До речі, якщо раптом почуєте, що ціна на будь-яку крупу ось-ось злетить до небес, не вірте. "Зростання цін більш, ніж на 50%, – це, скоріше, спекулятивне явище, ніж економічно і ринково обумовлені фактори", – попереджає Олександр Соколов.

Не дивуйтеся першим весняним платіжками. З 1-го березня підвищаться тарифи на електроенергію. 1кВт/год буде коштувати 57 коп. замість 45,6 коп. для тих, хто вкладається в 100 квт/год. Неекономним замість 78,9 коп. доведеться платити 99 коп. за кожен квт/год. Правда, якщо вдома холодні батареї і доводиться рятуватися електрообігрівачами, комунальники обіцяють не брати з вас більше 57 коп. за квт/годину до закінчення опалювального сезону 30-го квітня.

Що стосується субсидій на комунальні послуги, в березні багато українців можуть виявити, що платити треба знову повні суми. "Міністерство фінансів отримало доступ до банківської таємниці, отримало доступ до особистих рахунків тих людей, які подали і отримали в минулому році субсидію. Можливий досить великий обсяг людей, у яких субсидії будуть забрані", – пояснює економіст Олег Пендзин. Покарають лише тих, хто приховує офіційні доходи. Про зарплату в конверті Міністерство фінансів поки що навряд чи дізнається.

Найбільш непередбачуваний продукт березня – яйця. Зараз вони дешеві, як ніколи. Все тому що в Ізраїлі українські яйця тимчасово забракували: нібито знайшли сальмонелу. Але боятися варто не інфекції, а подорожчання яєць. "Якщо відкриються зовнішні ринки, якщо Ізраїль знову візьме нашу продукцію, то яйця злетять до колишньої позначки в 24 грн. Якщо немає, то ціна в 14-15 грн буде ще триматися деякий час", – стверджує Олексій Дорошенко.

А ось якщо за кордоном подорожчає наше зерно, то ми заплатимо високими цінами на хліб – можливо, навіть на гривню. Але поки що в цій сфері все спокійно, а соціальні сорти ніхто не відміняв. Щоб заощадити, обов'язково стежте за акціями в торгових мережах. Зараз вони буквально б'ються за кожного покупця і можуть пропонувати великі знижки на якісні продукти.


ДЖЕРЕЛО

Related Posts
Previous
« Prev Post
Всі права захищені. На платформі Blogger.