Які вітаміни та мікроелементи потрібні нашому організму і де їх шукати


дитинства ми знаємо, що вітаміни необхідні нашому організму. Турботливі мами змушували нас їсти ненависні нам овочі саме тому, що в них багато вітамінів. Давайте розберемося які вітаміни потрібні нашому організму і де їх шукати.


ВІТАМІН А 
Необхідний для підтримки гарного зору та нормального стану слизових оболонок. Особливо важливий вітамін А для зростаючого організму. Вітамін А міститься в тваринних продуктах, що мають в своєму складі жир: у маслі, сирі, молоці, печінці, риб'ячому жирі. Крім того, у моркві, шипшині, шпинаті, салаті, солодкому перці у великій кількості міститься провітамін А. Це з'єднання, з якого в організмі утворюється вітамін А.

Надлишок вітамінів теж може принести шкоду. Є описи важких випадків отруєння людини продуктами з високим вмістом вітаміну А. До них відносяться печінка акули, тріски та деяких інших риб.

ВІТАМІНИ ГРУПИ В:

В1
Необхідний для нормальної діяльності нервової системи. Міститься цей вітамін у печінці, м'ясі, крупах, хлібі з муки грубого помолу.

В2 
Бере участь в клітинному обміні, сприяє виробленню енергії в організмі. У великих кількостях цей вітамін міститься в молоці, сирі, яйцях, м'ясі, дріжджах, горосі, квасолі.

В6 
Якщо організм отримує з їжею недостатньо цього вітаміну, починається порушення росту волосся, знижується рівень гемоглобіну в крові. Його багато в дріжджах, бобових і молоці.

В12 
вкрай необхідний для утворення еритроцитів. При його недостатності виникає недокрів'я. У великих кількостях міститься в печінці, сирі.

РР 
Нестача цього вітаміну в організмі викликає швидку стомлюваність, слабкість, дратівливість, безсоння, запалення на шкірі. Міститься цей вітамін в м'ясі, молоці, томатах, гречанії та вівсянії крупах, квасолі.

ВІТАМІН С 
Один з найважливіших вітамінів, необхідних для зміцнення і збереження здоров'я. Встановлено, що за недостатньої кількості вітаміну С у їжі, підвищується проникність і крихкість стінок дрібних судин - капілярів, а також знижується стійкість до інфекцій. Міститься вітамін С практично у всіх фруктах, овочах, ягодах, зелені. Чудові джерела вітаміну С - чорна смородина, шипшина, полуниця, червоний перець, лимон, зелень петрушки, цибулі, кропу, капуста, особливо кольорова капуста. Слід знати, що вітамін С нестійкий і швидко руйнується під час варіння. Крім того, і в сирих продуктах вміст цього вітаміну з часом зменшується.

ВІТАМІН D 
Бере участь в обміні кальцію і фосфору, забезпечує нормальне відкладення кальцію в кістках. Найбагатше джерело вітаміну D - риб'ячий жир. Однак більша частина вітаміну D виробляється самим організмом людини під дією сонячних променів.

ВІТАМІН Е 
Необхідний для зміцнення м'язів, підтримує нормальний стан шкіри. Він міститься в зернових продуктах і горіхах.

ВІТАМІН К 
Забезпечує нормальне згортання крові. У великих кількостях міститься в картоплі, томатах, моркві, зелені петрушки. Утворюється він в кишечнику людини.

Фолацин
Також синтезується в кишечнику. Він оберігає організм від анемії. Недостатність його може виникнути у разі низького вмісту білка в їжі, а також під час прийому антибіотиків. Міститься в печінці, листових овочах, бобових.

КАЛЬЦІЙ 
Необхідний для побудови і зміцнення кісток і зубів. Його багато у молоці та молочних продуктах.

ФОСФОР 
Також бере участь в побудові кісток та зубів. У великій кількості він міститься в молочних і бобових продуктах, рибі.

КАЛІЙ 
Важливий для діяльності нервової та серцево-судинної систем. Головні його джерела: картопля, фрукти, овочі.

НАТРІЙ 
Ми отримуємо в основному з харчовою сіллю. Однак не захоплюйтеся з раннього віку надмірно солоними продуктами і стравами: з часом це перейде в шкідливу звичку
дитинства ми знаємо, що вітаміни необхідні нашому організму. Турботливі мами змушували нас їсти ненависні нам овочі саме тому, що в них багато вітамінів. Давайте розберемося які вітаміни потрібні нашому організму і де їх шукати.

ВІТАМІН А 
Необхідний для підтримки гарного зору та нормального стану слизових оболонок. Особливо важливий вітамін А для зростаючого організму. Вітамін А міститься в тваринних продуктах, що мають в своєму складі жир: у маслі, сирі, молоці, печінці, риб'ячому жирі. Крім того, у моркві, шипшині, шпинаті, салаті, солодкому перці у великій кількості міститься провітамін А. Це з'єднання, з якого в організмі утворюється вітамін А.

Надлишок вітамінів теж може принести шкоду. Є описи важких випадків отруєння людини продуктами з високим вмістом вітаміну А. До них відносяться печінка акули, тріски та деяких інших риб.

ВІТАМІНИ ГРУПИ В:

В1
Необхідний для нормальної діяльності нервової системи. Міститься цей вітамін у печінці, м'ясі, крупах, хлібі з муки грубого помолу.

В2 
Бере участь в клітинному обміні, сприяє виробленню енергії в організмі. У великих кількостях цей вітамін міститься в молоці, сирі, яйцях, м'ясі, дріжджах, горосі, квасолі.

В6 
Якщо організм отримує з їжею недостатньо цього вітаміну, починається порушення росту волосся, знижується рівень гемоглобіну в крові. Його багато в дріжджах, бобових і молоці.

В12 
вкрай необхідний для утворення еритроцитів. При його недостатності виникає недокрів'я. У великих кількостях міститься в печінці, сирі.

РР 
Нестача цього вітаміну в організмі викликає швидку стомлюваність, слабкість, дратівливість, безсоння, запалення на шкірі. Міститься цей вітамін в м'ясі, молоці, томатах, гречанії та вівсянії крупах, квасолі.

ВІТАМІН С 
Один з найважливіших вітамінів, необхідних для зміцнення і збереження здоров'я. Встановлено, що за недостатньої кількості вітаміну С у їжі, підвищується проникність і крихкість стінок дрібних судин - капілярів, а також знижується стійкість до інфекцій. Міститься вітамін С практично у всіх фруктах, овочах, ягодах, зелені. Чудові джерела вітаміну С - чорна смородина, шипшина, полуниця, червоний перець, лимон, зелень петрушки, цибулі, кропу, капуста, особливо кольорова капуста. Слід знати, що вітамін С нестійкий і швидко руйнується під час варіння. Крім того, і в сирих продуктах вміст цього вітаміну з часом зменшується.

ВІТАМІН D 
Бере участь в обміні кальцію і фосфору, забезпечує нормальне відкладення кальцію в кістках. Найбагатше джерело вітаміну D - риб'ячий жир. Однак більша частина вітаміну D виробляється самим організмом людини під дією сонячних променів.

ВІТАМІН Е 
Необхідний для зміцнення м'язів, підтримує нормальний стан шкіри. Він міститься в зернових продуктах і горіхах.

ВІТАМІН К 
Забезпечує нормальне згортання крові. У великих кількостях міститься в картоплі, томатах, моркві, зелені петрушки. Утворюється він в кишечнику людини.

Фолацин
Також синтезується в кишечнику. Він оберігає організм від анемії. Недостатність його може виникнути у разі низького вмісту білка в їжі, а також під час прийому антибіотиків. Міститься в печінці, листових овочах, бобових.

КАЛЬЦІЙ 
Необхідний для побудови і зміцнення кісток і зубів. Його багато у молоці та молочних продуктах.

ФОСФОР 
Також бере участь в побудові кісток та зубів. У великій кількості він міститься в молочних і бобових продуктах, рибі.

КАЛІЙ 
Важливий для діяльності нервової та серцево-судинної систем. Головні його джерела: картопля, фрукти, овочі.

НАТРІЙ 
Ми отримуємо в основному з харчовою сіллю. Однак не захоплюйтеся з раннього віку надмірно солоними продуктами і стравами: з часом це перейде в шкідливу звичку

ЗАЛІЗО 
Організм використовує для кровотворення. Нестача заліза в їжі часто стає причиною анемії. Залізо ми отримуємо в основному з м'ясом та м'ясними продуктами.

ЙОД 
Необхідний для нормальної роботи щитовидної залози, що особливо важливо під час росту та розвитку організму. Найбільше йоду міститься в морській рибі.

ФТОР 
Необхідний для побудови кісток і емалі зубів. Організм отримує його в основному з питної води. Вчені виявили, що там, де вода містить досить фтору, карієс зубів зустрічається набагато рідше.




Related Posts
Previous
« Prev Post
Всі права захищені. Технологии Blogger.