Лікувальні та Корисні властивості прополісу


Прополіс - це смолиста речовина, пряно-гіркувате на смак, жовто-коричневого або коричневого кольору. Лікувальні і корисні властивості прополісу великі. Він знижує рівень холестерину, регулює діяльність ендокринної системи, стимулює процеси регенерації в тканинах, має антиоксидантні властивості, підсилює імунний захист організму, є хорошим антисептиком, призупиняє ріст ракових клітин.


Його з успіхом застосовують при багатьох захворюваннях: запаленні легенів, застуді та грипі, вушних захворюваннях, мігрені, хворобах нирок і сечовивідних шляхів, шкірних хворобах (екземі, грибкових ураженнях, висипи), виразці шлунка, метеоризмі, порушеннях функції кишечника, ранах, опіках, обмороженнях і т.п.

З прополісу готують різні лікарські форми: настоянку, масло, мазь, водний розчин, а також суміш прополісу з медом або з молоком.

Настоянка прополісу

Настоянка прополісу являє собою прозору жовту або жовто-коричневу рідину зі своєрідним запахом, гіркуватим смаком, викликає мовою почуття оніміння. Потрібно: 20 г прополісу, 100 г 96%-ого спирту.

Приготування настойки прополісу: Прополіс залити спиртом, щільно закупорити і витримати при кімнатній температурі протягом 10 днів, періодично струшуючи, потім помістити ємність на 12 год в холодильник, після чого профільтрувати.

Зберігати настойку в темному і прохолодному місці.

Масло прополісу

Прополисное масло готують у різних концентраціях (5, 10, 15, 20%). Воно має жовтуватий колір c зеленуватим відтінком, характерний специфічний запах, гіркуватий смак. Потрібно: 5 (10, 15, 20) г прополісу, 100 г вершкового масла.

Приготування масла прополісу: Розтопити прополіс на водяній бані, додати масло, суміш перемішати до отримання однорідної маси, профільтрувати і охолодити при постійному помішуванні. Приймати з теплим молоком по чайній ложці олії 5-10%-ної концентрації або по 1/2 чайної ложки масла 15-20%-ної концентрації 2-3 рази на день за годину до прийому їжі.

Мазь прополісу

Для приготування мазі прополисной слід змішати прополіс з будь маззю. У домашніх умовах можна мазевую основу замінити на вершкове масло. Для приготування потрібно: 50 г прополісу, 40 г ланоліну, 60 г вазеліну.

Приготування мазі прополісу: Змішати компоненти до утворення однорідної маси. Використовувати для зовнішнього застосування. Зберігати мазь у темному місці в добре закупореній тарі.

Суміш прополісу з водою

Потрібно: 10 г прополісу, 200 мл води. Прополіс залити водою, перемішувати протягом 10 хв, потім нагріти на водяній бані до 80 ? С, профільтрувати. Приймати всередину дорослим по 30-50 мл на прийом, дітям - по 15-25 мл, грудним дітям - по 2-3 краплі на прийом, попередньо розвівши водою, 3-5 разів за годину до їди. Курс прийому - 3-4 тижні. Зберігати в прохолодному місці не більше 2 місяців.

Суміш прополісу з молоком

Суміш прополісу з молоком готують наступним чином: закип'ятити 200 мл молока, зняти c вогню, додати 10 г прополісу, розмішати до повного розчинення, остудити, профільтрувати. Вживати у теплому вигляді.

Суміш прополісу і меду

Суміш прополісу і меду готують 5, 10, 15 і 20%-ної концентрації. Для цього потрібно: 5 (10, 15, 20) г прополісу, 100 г меду.

Приготування. Розтопити прополіс на водяній бані під кришкою, додасть мед, витримувати протягом 5 хвилин при температурі 80 ? С, перемішуючи склад до отримання однорідної маси, потім остудити. Приймати по чайній ложці (5-10%-ної концентрації), по 1/2 чайній ложці (15-20%-ної концентрації) на прийом за 30 хвилин до їжі 3 рази на день, розсмоктуючи суміш у роті. Курс лікування - від 5 днів до 1 місяця, при туберкульозі - 1,5-2 місяця з 2-тижневим перервою. Зберігати в темному і прохолодному місці.




Related Posts
Previous
« Prev Post
Всі права захищені. На платформі Blogger.