Домашні котлети
Інгредієнти:
свинина – 500 г;
яловичина – 500 г;
сухарі – 200 г;
цибуля – 100 г;
сіль – 2 ч. л.;
перець – за смаком;
сухарі панірувальні – за смаком.
Спосіб приготування
Усі продукти виймаємо з холодильника.
Сухарі замочуємо в молоці, щоб вони стали м’якими.
М’ясо пропускаємо через м’ясорубку разом з сухарями та цибулею. Якщо м’ясо жирне, в котлети потрібно додати яйце для того, щоб фарш не розвалювався.
Фарш солимо, перчимо та добре вимішуємо.
У кінці фарш відбиваємо. Формуємо з фаршу котлети товщиною 1 см і паніруємо в сухарях.
На пательні розігріваємо олію, викладаємо в нього котлети і обсмажуємо з двох боків до рум’яної скоринки на сильному вогні.
Потім температуру зменшуємо до середньої, накриваємо пательню кришкою і готуємо котлети ще 20 хвилин.
За 5 хвилин до закінчення приготування додаємо пару крапель води і пропарюємо котлети під кришкою.
Сирі котлети можна заморозити та зберігати їх у морозилці до 3-х місяців. Перед обсмажуванням заморожених котлет, спочатку потрібно пропарити їх під кришкою на середній температурі близько 5 хвилин, а потім вже смажити.
Печінкові котлети
Інгредієнти:
яловича печінка – 500 г;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
яйце – 1 шт.;
борошно – 2 ст. л.;
вершки – 1 ч. л.;
рослинна олія – 40 мл;
сіль, спеції, приправи, зелень – за смаком.
Спосіб приготування
Добре помийте печінку, потім дайте їй висохнути
Наріжте печінку та цибулю невеликими шматками і змішайте.
Пропустіть суміш через м’ясорубку, додайте яйце, вершки, сіль і добре перемішайте до однорідної маси
Додайте борошно і ще раз перемішайте
Продовження рецепта читайте тут.
Ктлети по-аджарськи: рецепт приготування
Курячі котлети
Інгредієнти:
куряче філе – 500 г;
кабачок – 300 г;
морква – 1 шт.;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
часник – 1 зубчик;
яйце куряче – 1 шт.;
сир плавлений – 100 г;
олія рослинна (для смаження) – за смаком;
крохмаль – 1 ст. л.;
сіль – 0, 25 ч. л.;
перець – за смаком;
борошно (для панірування) – за смаком.
Спосіб приготування
Куряче філе, кабачок, моркву, часник і плавлений сир перекручуємо на м’ясорубці. Ретельно перемішуємо.
До отриманої маси додаємо яйце та крохмаль. Солимо та перчимо. Ще раз ретельно перемішуємо.
З фаршу формуємо невеличкі приплюснуті котлетки. Обвалюємо в борошні.
Викладаємо котлети на розігріту пательню та обсмажуємо на рослинній олії по 3-4 хвилини з кожного боку на середньому вогні.
Плавлений сир зробить курячі котлети більш ситними, а золотава скоринка утримає всю їх соковитість всередині.
Грибні котлети
Інгредієнти:
гриби – 500 г;
жир (для смаження) – 20 г;
сухарі – 0,5 склянки;
яйце – 1 шт.;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
хліб білий – 160 г;
петрушка – 1 ст. л.;
сметана – 2 ст. л.
Спосіб приготування
Гриби пропускаємо через м’ясорубку разом з розмоченим і віджатим білим хлібом, додаємо обсмажені в олії цибулю, яйце, зелень петрушки.
Все перемішуємо, формуємо котлети. Паніруємо в сухарях і в киплячому жирі обсмажуємо з обох боків до рум’яної скоринки.
Подаємо зі сметаною та зеленню.
Котлета по-київськи
Інгредієнти:
куряча грудка – 2 шт.;
вершкове масло – 140 г;
борошно – 60 г;
панірувальні сухарі – 140 г;
яйця – 2 шт.;
молоко – 100 мл;
зелень петрушки – 20 г;
рослинна олія – 300 мл;
сіль – за смаком;
перець – за смаком.
Спосіб приготування
Знімаємо з курячих грудок шкіру, викладаємо їх внутрішньою стороною вгору. Надрізаємо філе уздовж і розпластовуємо кожен шматочок так, щоб помістилася начинка.
Накриваємо грудку харчовою плівкою та обережно відбиваємо до товщини 0,5 см. Підрізаємо білі сухожилля в декількох місцях. Солимо, перчимо.
Зелень петрушки дуже дрібно шаткуємо, складаємо в миску, додаємо вершкове масло кімнатної температури, солимо. Ретельно перемішуємо до отримання однорідної маси.