Хрускіт у суглобах у дитини


Часто буває так, що ви берете малюка на руки, і раптом лунає хрускіт або клацання. Звичайно, батьки лякаються, що вони пошкодили кісточки дитини, потягнули ще не зміцнілі суглоби. А що ж відбувається насправді, і небезпечно це для вашої крихти?


Як відомо, у дітей суглоби дуже крихкі, і багатьох батьків лякає, коли суглоби в їхньої дитини видають легкий хрускіт. Що ж робити в такій ситуації? Чи варто хвилюватися, і що з цього приводу думає лікар-ортопед? Чи треба здавати аналізи крові або змінювати раціон дитини?

Все не так страшно. Головне, не піддавайтеся паніці, дитині зовсім не обов'язково має бути при цьому боляче. Просто є діти, у яких суглоби, коли вони здійснюють певні рухи, хрумтять. Причиною цього може бути незрілість зв'язно-м'язового апарату. Подібне найчастіше проходить у міру зростання.

Проте зовсім інша справа, коли в малюка хрумтить тільки один суглоб, в цьому випадку рекомендується зробити наступне:

- Для того щоб виключити можливість захворювань, проконсультуйтеся з фахівцем (ортопедом), здайте біохімічний аналіз крові (загальний білок, С-реактивний білок, ревматоїдний фактор, креатинкінази, лужна фосфаза), також зробіть УЗД серця малюка.

- Якщо лабораторні дослідження показали, що все в нормі, а лікар не виявив патологій, то є варіант, що хрускіт в суглобі є анатомічною особливістю організму дитини.

- Лікар, швидше за все, порекомендує вам додати в раціон малюка продукти багаті кальцієм (сир, молоко риба), а також давати дитині більше рідини, тому що вона стимулює активну вироблення внутрішньосуглобової рідини.


джерело

Related Posts
Previous
« Prev Post
Всі права захищені. На платформі Blogger.