Що приготувати на Старий Новий рік?


На Старий Новий рік в старі часи було прийнято готувати безліч страв. При цьому страви підбирали різноманітні й ситні, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим мав бути наступний рік.


В голові столу, як і на Різдво, стояли кутя та узвар.

Цього разу кутя була щедрою і багатою, її могли варити з додаванням молочних продуктів і обов’язково заправляти тваринним жиром. Крім цього, в неї традиційно клали мак, родзинки та інші сухофрукти.

Корпоративус: Як святкувати Старий Новий рік?

Готували кутю особливим способом: найстарша жінка в сім’ї повинна була о 2-й годині ночі принести крупу, а найстарший чоловік — воду з річки або колодязя.

Крупу і воду залишали стояти на столі, поки повністю не розтопиться піч, при цьому доторкатися до них суворо-пресуворо заборонялося, щоб кутя вдалася. Усі етапи приготування цієї страви супроводжувалися спеціальними примовляннями, щоб нечиста сила не зіпсувала обрядову кашу.

Корпоративус: Рецепт щедрої куті на Старий Новий рік

На куті й гадали:

Якщо вона вилазила за вінця горщика — бути біді.
Якщо горщик з кутею лопнув — це до нещастя.
Якщо кутя вийшла рум’яна і розварена — це на щастя і благополуччя в сім’ї.
Якщо кутя дрібна і бліда — до нещастя і хвороб.
Якщо каша вдавалася, її з’їдали майже одразу, якщо ні — викидали на заході сонця в річку.

Узвар пили зазвичай на завершення трапези, а сухофрукти, як символ родючості, роздавали дітям і молоді, щоб вони росли і були здорові.

Найпоширеніше блюдо на Старий Новий рік у наш час — це вареники., Їх готують спеціально, щоб погадати і дізнатися про свою долю в році, що почався. До основної начинки додають цукор, перець, сіль, крупу, а по тому, який сюрприз попадеться, роблять пророцтва.

Також дуже популярний холодець. Без нього, мабуть, не обходиться жоден святковий стіл.

До новорічного столу наші предки обов’язково готували страви зі свинини. Язичники вважали свиню місячною твариною, а святий Василь був покровителем свиней. Крім того, ця тварина традиційно вважалася символом родючості і достатку.

Наші предки були впевнені, що свиня, яка риє завжди вперед, «пририє» в дім багатство і щастя. Тому, за народними звичаями, до Нового року заколювали свиней. На свинячих нутрощах гадали, яким буде врожай, а зі свинячих ніжок варили холодець, щоб у людей не хворіли ноги.

Також готували кишку (кров’янку), печінкові ковбаси, печеню, верещаку (старовинне українське блюдо зі свинячих реберець), смажили і коптили сало, робили із салом потапці (маленькі бутерброди), фарширували ціле молочне порося, варили борщ і т. д.



Пиріжки з пророцтвами для колег на Старий Новий рік

Рецепт вареників із сюрпризом на Старий Новий рік

Рецепти з фільмів про Новий рік і Старий Новий рік

На святковому столі були також страви з яєць і сиру: яєчня, запіканки і бабки. А от їсти птаха і рибу в новорічну ніч вважалося поганою прикметою, тому що щастя могло «відлетіти» або «упливти» з будинку.

На традиційному новорічному столі було багато різноманітних виробів з тіста: вареників з різними начинками (м’ясом, сиром, маком), млинців (які є символом сонця і благополуччя), книшів, калачів і паляниць (теж символів благополуччя, адже чим краща і рум’яніша випічка, тим більше щастя в Новому році). Випічкою обдаровували і тих, хто приходив засівати в новорічну ніч.

Дівчата пекли і обрядові булочки — балабушки, по яких гадали на судженого: балабушки розкладали на лавці і запускали голодного собаку: чию балабушку вона хапала першою, та дівчина першої і заміж вийде.

Хазяї накривали святкові столи рушниками і прикрашали колосками, в центрі столу ставили кутю і запалювали свічку, щоб ушанувати пам’ять предків, з куті починали трапезу.

Хорошою прикметою було, якщо за столом збиралася парна кількість гостей. Якщо так не виходило, хазяї повинні були поставити порожню тарілку.

Коли усі починали їсти, не можна було вставати з-за столу, все мало бути у хазяйки під рукою.

Святкування зазвичай було веселим, і гості сиділи до півночі.

Молодь ходила усіх вітати і засівати пшеницею, бажаючи щедрого Нового року.

Було прийнято пригощати усіх, хто входить в дім. Адже, як відомо, як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш!



Related Posts
Previous
« Prev Post
Всі права захищені. На платформі Blogger.